akiket_tamogatunk

Weboldal / Facebook / Hírlevél hirdetési áraink
GORDI.HU

Google plus

Oldalainkat 76 vendég és 1 tag böngészi

GORDI.HU ÁLLATORVOSA

Dr. Paál Csaba
kisállatklinikus szakállatorvos

Vel-Vet Állategészségügyi Centrum
2462 Martonvásár, Boglárka utca 1.

web: www.vel-vet.net

Tel.: +36 22/ 569-057

HIVATKOZZON A GORDI.HU-RA! MI ŐT AJÁNLJUK!

  

 

 GORDI INFOCLUB 1

Csípőizületi diszplázia

A diszplázia, kutyák mozgásszervi megbetegedése, a csípőízület fejlődési rendellenessége. A betegség lényege, hogy a csípőízületet alkotó combcsontfej nem illeszkedik megfelelően a medencecsont ízületi vápájába, emiatt az ízület könnyen kificamodik, és az újra és újra kificamodó ízületben egy idő után porckopások jönnek létre a ki-be mozduló combcsontfej porca és a medence vápájának pereme között, illetve porc degenerációval, porcfelrakódásokkal és degeneratív ízületi elváltozásokkal kell szembenéznünk, melyek komoly fájdalmat okozhatnak kedvencünknek.

A népszerű, sajnos gyakran túl-, vagy nem megfelelő körültekintéssel tenyésztett fajták érintettek, így a német juhász, a bernáthegyi, a rottweiler, a golden retriever, a boxer, a francia bulldog, a mopsz, az uszkár, a cocker spániel, a pumi (...stb.).

Fiatal korban észlelhető tünetek: nehezen áll fel és sokat pihen, nem szívesen mozog, hamar elfárad, a hátsó lábait vagy túl közel vagy túl távol helyezi a talajra. Némi idő elteltével valamelyik végtagon sántaságot, szemmel látható bicegést észlelhetünk. Előrehaladott esetben a combizmok elvékonyodnak és szemmel láthatóan vékonyabbnak hat a kutya egyik vagy mindkét hátsó lába.
Idősebb korban az előbbiekhez hasonló tünetek mellett jellemző, hogy sok fekvés után nehezen áll fel, sántítva indul el, de egy idő után jobbnak tűnhet a mozgása, ahogy az ízületek bemelegednek. A kor és az idő előrehaladtával a sántaság illetve a mozgászavar egyre súlyosabbá válik.
A megelőzésnek itt is fontos szerepe van, hiszen ha a tenyésztők szűrik és kizárják a problémát genetikailag hordozó szülőket, akkor csökkenthető a terhelt utódok születése. A gazdiknak pedig javasolt, hogy kölyökkutyájukat vigyék szűrésre fél évesen, majd egy és két éves kora között újra, amikor egy egyszerű röntgen vizsgálattal kiszűrhető a probléma, és még időben, megfelelő gyógyszeres kezeléssel szinten tartható. Amennyiben már előrehaladott problémával fordulunk állatorvoshoz, a körülmények függvényében műtéti beavatkozással lehet orvosolni az elváltozást.

-----------------------------------------------------------------------------------

GORDI INFOCLUB 2 

Kutyák gyomorcsavarodása

A gyomorcsavarodás súlyos, életet veszélyeztető, és az esetek többségében elhulláshoz vezető kórforma. Elsősorban nagy- és óriás testű kutyákban fordul elő, de kivételes esetekben kis- és közepes testű kedvenceinkben is kialakulhat. A gyomorcsavarodás kialakulásának esélyét növeli az egyszerre nagy mennyiségben elfogyasztott, jellemzően száraz táp, annak gyors felvétele, illetve az etetést követő felügyelet nélküli testmozgás.

A nagymennyiségben felvett takarmány a gyomornedvek és a felvett ivóvíz miatt megduzzad, ezáltal a gyomor falának feszülését okozza, amitől annak motilitása lassul vagy le is állhat. Az etetést követő mozgás, hempergés - amely adódhat a feszülő gyomor okozta rossz közérzetből is - vezethet a gyomor - jellemzően óramutató járásával megegyező irányú - csavarodásához. A csavarodás miatt nincs lehetősége a tartalomnak ürülni sem a nyelőcsövön át, hányadék formájában, sem pedig a vékonybelek irányában, így a pangás a gyomortartalom erjedéséhez, ezáltal gázképződéshez vezet, ami tovább súlyosbítja a problémát. A gyomor csavarodásával, annak vérellátása romlik, meg is szűnhet illetve az egyéb szervek és erek összenyomatása miatt perifériás keringési elégtelenség, szívritmus-zavar, endotoxin-sokk alakul ki.

A tünetek nem sokkal az etetést követően alakulnak ki. A kutyák ilyenkor nyugtalanok, hányingerük van, inni próbálnak, de a vizet jellemzően visszaöklendezik, hasuk felfúvódik, elfekszenek. A gyógykezelés sikeressége még a 3-6 órán belül történő sürgősségi ellátás esetén sem garantálható, bár a lehető leghamarabbi felismerés és kezelés növeli a túlélés esélyét.

Van lehetőségünk megelőzni a problémát, ha nagytestű kutyánkat többször kis adagokkal etetjük meg a nap folyamán, illetve kerüljük, megakadályozzuk az etetést követő mozgatást, mozgást. Műtéti úton is van lehetőség megelőzni a problémát, ilyenkor a gyomorfalat a hasfalhoz varrja ki az állatorvos és ezzel megakadályozható a gyomor megcsavarodása. Persze ilyenkor sem szabad túletetni kedvencünket, mert a heveny gyomormegterhelés is okozhat súlyos tüneteket.

GORDI INFOCLUB 3

hamarosan......